Tapetsering, för bästa resultat

Här kommer lite tråkig läsning, men också väldigt bra och nödvändig läsning.
Nu är jag tillbaka från semestern i egypten. Lovar att visa lite fina bilder inom kort. Ska också berätta om några fler nyheter som precis kommit och skriva om lite roliga inredningstips. Mer om det snart!




LÄS DETTA NOGA!!!


Upphängningsinstruktion för pappers- och NonWoven tapeter.


Före tapetsering:
Variationer i färgbad mellan olika tapettillverkningar kan uppstå. Kontrollera därför att du fått rätt tapet samt att varje rulle har samma tillverkningsnummer/batch innan arbetet påbörjas.

Kontrollera - före uppsättning – att tapeten är felfri. Uppsatta tapeter är godkända tapeter och kan inte reklameras avbryt därför genast uppsättningen om materialfel upptäcks. 
Vid ev. reklamation måste alla rulletiketter och prover på den felaktiga varan bifogas.
Glipor, kantresning och blåsor beror inte på tapeten utan har med underlag, limmängd och uppsättningsteknik att göra.

Väggarna måste vara rena och torra, ojämnheter och löst sittande tapet/underlag måste tas bort och ev. spacklas. Sugande ytor (bl.a. spacklade) förlimmas före tapetsering.

Till målare: Tapeten kan eventuellt vara rullad åt annat håll än vad du är van vid. Kontrollera detta noga före tillskärning.


Mycket viktigt att följa uppsättningsanvisningarna.

Papperstapet:
Lägg på flödigt med lim på tapetvåderna. Efter att limmet applicerats skall tapeterna svälla 5 – 7 min. före upphängning. Se till att limmet inte torkar i kanterna. Ev. kan extra lim behöva påföras i skarven för att undvika kantresning.

Non Woven tapeter:
Dessa tapeter behöver inte svälla. Limma limmet direkt på väggen. Limma inte mer än 2-3 våders bredd åt gången.

Papperstapet och Non Woven tapeter
: Tapeterna hänges med tekniken – kant i kant. Var noga med att kanterna ligger tätt intill varandra. Se till att limmet inte torkar i kanterna. På mycket kraftiga och tunna metallictapeter kan ett kraftigare lim, te.x. vävlim användas i kanterna för att undvika kantresning. Tvinga inte tapeten om den inte kommit rätt utan lossa den ifrån väggen och häng den igen kant i kant. Var observant på mönsterpassningen. Det kan vara både ett bakgrundsmönster och ett påtryckt mönster som skall passa. Det är viktigt att man genast torkar bort allt klister från tapetens framsida med målarsvamp, se ”Använd rätt lim”.

Använd rätt lim
. Vi rekommenderar Nordsjö Kombilim alt. Nordsjö/Casco Tapetlim till papperstapeter och Nordsjö Kombilim alt. Nordsjö vävlim till Non Woven tapeter.

Det är viktigt att man genast torkar bort allt klister från tapetens framsida med målarsvamp och rent vatten. Extra känsliga ytor t.ex. limfärgstryck, flock och metallicytor kräver extra stor nogranhet. Dessa ytskikt är känsligare än moderna tvättbara tapeter försök därför alltid undvika att få lim på framsidan. Skulle ni ändå få det ”dutta” försiktigt bort limmet omgående med en mjuk ren och fuktig målarsvamp. Använd inte textiltrasor, wettexdukar eller andra tunnare svampar då dessa kan tjänstgöra som slipmedel och följden blir att tryckfärgen släpper och det blir ljusare skarvar. Förutom limfläckar kan ytspänningen i limmet förstöra tapetens framsida.

Teknisk förklaring:
Pappret består av naturfibrer som sväller av vattnet i limmet. När torkningen börjar och pappret vill krypa tillbaka är det viktigt att limmet redan har fått fast bett på väggen. Om väggen ej är förlimmad sugs för mycket av limmet upp av väggen och bindningen blir för svag; krympningskraften tar överhand.

Är väggen ljus och tapeten i en mättad färg kommer redan en skarvöppning på någon 10-dels millimeter att synas. Därför rekommenderas grundmålning av väggen alt. där skarvarna kommer. Vissa tapeter kan vara delvis transparenta – kontrollera genom att hålla upp tapeten mot avvikande och gärna mönstrad bakgrund. Dessa tapeter kräver en helt enfärgad bakgrund – d.v.s. en täckande grundmålning.




Sen kan man få det sådär snyggt till exempel! :)

/Sara

Skynda att fynda!!

Färgprakt och fantasi

Hanna Werning, prisbelönad designer och illustratör, är tillbaka med sin tredje kollektion för Boråstapeter. Mönstren i Hanna Wernings tredje kollektion för Boråstapeter är inspirerade av naturen. Hennes karaktäristiska stormönstrade och färgsprakande tapeter för oss in i en spännande fantasivärld. Här finns böljande klängväxter, blommor och djur. Hanna anses av många som en av våra duktigaste mönsterformgivare. Hon har förmåga att plocka upp och tvista till färg- och mönster så att de både roar och glädjer. Framförallt glädjer för åtminstone jag blir glad av hennes tapeter. Se själva.

Rävdunge

Fantasia

Papegojnypon

Mer jobb än det var tänkt

Då är det dags för mig att göra debut som vikarierande bloggare, ett tungt ansvar, men jag lovar att göra mitt bästa.

Som Sara tidigare nämnt så håller vi på att renovera köket där hemma och självklart ska jag berätta och visa bilder när det är färdigt men just nu liknar det mest en byggarbetsplats.
Det är inte ovanligt att en enkel renovering bli ett större projekt och tar längre tid än man först tänkt. Man kommer på saker eftersom och när man ändå håller på så…..  Ja, det är nog ganska många som känner igen sig.
Hur gör man då för att hålla sig till ursprungsplanen?
Vilken stil har jag och hur hittar jag den?
Hur får jag min partner eller andra inblandade att förstå vad jag menar?Och framförallt, hur kombinerar man olika stilar, för det är ju oftast fler personer inblandade.
Ja det är frågor som jag och väldigt många med mig har ställts inför och jag har inga enkla svar men jag ska återkomma med tankar, tips och ideer angående detta vid ett senare tillfälle.

Just nu längtar jag till Onsdag då en representant  från Boråstapeter kommer och presenterar en ny kollektion från Hanna Werning. Är det någon mer än jag som gissar att det blir något riktigt färgsprakande? Jag hoppas att jag kan återkomma med lite bilder och en presentation av den nya kollektionen i slutet på veckan så att ni också får se.

Ha det bra så länge
Maud

Sommar, sommar och sol!






Nu går jag, mina kära läsare, på en efterlängtad semester i två veckor. Kosan styr jag mot Egypten. Jag lovar att fota och komma med många och förhoppningsvis intressanta inlägg efter resan. Under tiden ska min kollega Maud blogga. Jag är säker på att hon kommer göra toppenbra ifrån sig.

Har ni tur visar hon lite bilder från sitt nya kök. Hon har nämligen gjort om det helt och hållet nu under våren. Ledsen Maud om jag gav dig lite press nu :) Men jag vet att du klarar allt!

Glad sommar och sköt om er!
På återseende

Sara


Dekora!

Med klinker kan man både göra det tufft, stilrent och mordernt. Trenden just nu talar för sig själv; blankt, stora plattor, svart, vitt, sten, betong. Så syggt om ni frågar mig.


Bilder: dekora.se

Hembesök

Som jag har skrivit om i tidigare inlägg gör vi hembesök. Detta är hemma hos en kund jag var till i julas.







Det är två rum som båda fungerar som vardagsrum. Min kunds önskemål var att öppna upp och skapa en varm och trivsam känsla. Hon gillar färger som orange, rött och gult, men inte för mycket mönster. Hon ville att det skulle bil tufft och modernt, men med hennes egen prägling. Detta var vad vi gjorde.

 






Väggen mellan de båda rummet är borttagen. Vi valde att tapetsera hela den botre väggen med snedtak, för att lyfta takhöjden. Det är en tapet från omexo med små cirklar i olika nyanser som kommer fram olika beroende på hur ljuset ligger på. Diskret men ändå med liv i.  På väggen med tv:n sitter en annan tapet från omexo, med samma tema. Den har härligt lyster i sig, är tuff samtidigt som den är harmonisk. Genomgående på de andra väggarna, en ljus, varm tapet från Eco metallic, för att knyta ihop de båda rummen.

Huvudintrycket av allt detta är framförallt ett skönt lugn med en cool brytning. Både jag och min kund blev väldigt nöjda.

Vårnytt

Vålamagasinet är en storfavorit när det kommer till inredning och inspiration för mig. Här är några av deras senaste sommarnyheter.



Bilder: http://www.valamagasinet.se/?&MainMenu=2&CategoryMenu=11


Hur coola är inte dom där stolarna på en skala!?

Vad är konst?

Jag och mina vänner diskuterar ofta denna fråga. Vad är egentligen konst? Måste man vara konstnär för att skapa konst, och när är man i så fall det? Vad är skillnaden mellan konst och skapande, eller är det ens någon skillnad. Och var går gränsen mellan bra och dålig konst. Finns det bra och dålig konst?

Detta är några inspirerande bilder från Konstfacks vårutställning 2011.











Och detta är min personliga favorit. Det är Matilda Olssons som skapat detta med vävda, krympta tyger med tryckta bilder av vatten och söndervittrande husfasader.



Bilder: http://www.konstfack2011.se/
http://elleinterior.se/bildspel-fint-fran-konstfack/

Lampnytt!

Kristaller och prismor har kommit in i inredningen igen. Gärna blandat med lite tuffa skärmar. Precis som med tapettrenden, blandar man här hårt och mjukt. Gammalt och nytt.

Eftersom vår butik ligger vägg i vägg med Chilli, kan jag inte undgå att kika in där lite titt som tätt. Här är deras senaste lampor. Mycket snygga!


Bilder:chillistore.se

RSS 2.0