Att tänka på vid val av tapet

Först och främst bör du börja med att fundera ut vad du vill skapa för slags känsla och intryck med tapeterna. Hur vill du att de ska upplevas, vad har du för stil. Sedan ska du bestämma om du vill ha mönstrat eller enfärgat, fondvägg eller ingen fondvägg.
Bestämmer du dig för att göra en fond, är det alltid enklast att välja den först, och sedan titta efter enfärgade som passar ihop.

Poängen med en fondvägg är att den ska sticka ut på något sätt. Ofta brukar man göra den mörkare än de andra väggarna. Men så behöver det inte vara. En fondvägg kan också bestå av samma färg som de övriga väggarna, bara att den har ett mönster. En annan sak som brukar karaktärisera fondväggar är att man väljer att sätta dem på en helvägg, dvs. ingen vägg som har fönster eller dörrar. Däremot ska man inte glömma bort fantasin här. Huvudsaken är att du vet vad du vill skapa med tapeterna. Kanske blir fondväggen bäst på en helt annan vägg än den mest ”naturliga”. Kanske ska du ha två väggar med mönster och två väggar utan. Kanske ska du bara tapetsera en stor ruta på väggen istället för hela. Kanske ska du göra tavlor av tapeterna istället för att tapetsera. Som sagt, möjligheterna är oändliga.

En annan ska som kan vara bra att tänka på är hur man matchar. Självklart är detta en smaksak. Visst kan man använda olika typer av mönster i samma rum så att det blir snyggt, visst kan man blanda färger hejvilt och fortfarande ha ett samband. För inspiration om detta spana in hur Designer Guild (http://www.designersguild.com/fabric-and-wallpaper-showroom/) blandar och fortfarande lyckas skapa harmoni.
Men för att undvika ett rörigt intryck, är det viktigt att hitta en röd tråd. Någon färg som återkommer, eller olika nyanser av samma färg. Vill man blanda mönster ska man tänka på vad för typ av mönster. Det går alldeles utmärkt att blanda blommigt och randigt, men då kanske de till exempel ska innehålla samma färger. Se bild nedan.



Så steg nummer ett är alltid att först bilda sig en uppfattning om hur man vill att resultatet ska upplevas. Ta gärna hjälp av oss. Vi vet vad som finns, och är vana att matcha ihop olika alternativ. Vet ni vad ni vill ha, kan vi säkert hjälpa er att ta fram det.
Eller som Nordsjö hade uttryckt det; Er idé, vår design!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0